Składniki na ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 3 żółtka
- 125 g masła lub margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 białko (jeśli ciasto będzie za suche)
Z podanych składników zagniatamy ciasto (oprócz kakao). Jeśli nie będzie chciało się zlepić dodajemy 1 białko. Zarobione ciasto dzielimy na dwie części, jedną częścią wykładamy dno blaszki, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut. Drugą część ciasta zagniatamy z 2 łyżkami kakao i wkładamy do zamrażarki.
Składniki na masę serową:
- 3 serki homogenizowane waniliowe (użyłam 2 i 1/2 opakowania serków Tutti z Biedronki)
- 3 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 125g masła lub margaryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Z białek ubijamy pianę dodajemy połowę porcji cukru.
Masło, pozostały cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i serki homogenizowane, dokładnie mieszamy mikserem. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą. Masę serową wylewamy na podpieczone jasne ciasto a na wierzch ścieramy na tarce ciemne ciasto. Pieczemy 60 minut w nagrzanym do 175 stopni piekarniku. Po godzinie wyłączamy piekarnik i bez otwierania drzwiczek zostawiamy ciasto na kolejne 60 min. by się dopiekło.
Smacznego!
Źródło: http://aromatkuchni.blogspot.com/2010/04/sernik-z-serkow-homogenizowanych.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz