Przepis pochodzi od znanej chyba każdemu autorki Moich Wypieków. Trochę go zmodyfikowałam.
Składniki na ciasto:
- kostka masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 12%
- 16 g cukru wanilinowego
Wszystkie składniki gotujemy razem, do momentu rozpuszczenia masła. Studzimy.
Dodatkowo dodajemy:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 2 żółtka
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
Jajka i żółtka dodajemy do wystudzonej masy i miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką.
Dużą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na
nią gotowe ciasto. Pieczemy około 50-55 minut w temperaturze 170ºC, do
tzw. suchego patyczka.
Ciasto studzimy i kroimy w kostkę.
Składniki na polewę:
- 3 tabliczki mlecznej czekolady
- łyżka margaryny
- 1/2 szklanki mleka
Wszystko gotujemy do dokładnego rozpuszczenia masła i
uzyskania gładkiej masy.
- 300 g wiórków kokosowych
Każdą kostkę moczymy w czekoladzie i obtaczamy wiórkami kokosowymi. Gotowe odkładamy na talerz do zastygnięcia. Po obtoczeniu wszystkich kostek zostawiamy je w chłodnym miejscu by zastygły.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz