Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 2 szklanki mąki pszennej (np. luksusowej)
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 garście bakali (np. orzechy, rodzynki, żurawina)
Do bananowej mieszanki dodajemy pozostałe składniki, 6 łyżek wody i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C.
Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Swoim pysznym ciastem przypomniałaś mi jak dawno nie jadłam wypieków z bananami, a przecież tak je lubię! Muszę się koniecznie zaopatrzyć w te owoce! :)
OdpowiedzUsuńJa także uwielbiam banany a połączenie banan i czekolada to dla mnie nieziemski rarytas :)
Usuń