Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka wody
Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy aż zrobi się kremowa konsystencja.
Dodajemy po jednym żółtku oraz wodę i ocet. Ubijamy jeszcze minutę lub dwie aby wszystko dobrze się połączyło.
Następnie porcjami po 1 łyżce wrzucamy mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy powoli drewnianą łyżką tak aby ciasto nie straciło puszystości.
Pieczemy 25 minut w 180'C.
Gdy ciasto lekko przestygnie zdejmujemy boki tortownicy a następnie spód i dajemy mu wystygnąć kładąc do na papierze do pieczenia lub na siateczce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz