Ma idealne ciasto i smakowite wypełnienie. Znika z talerza w minutę.
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 0,5 kostki margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Budyń:
- budyń waniliowy
- mleko
Oprócz tego potrzebne będzie 1,5 kg jabłek.
Składniki na ciasto zagnieść szybko,zawinąć w folie i schować
do lodówki na godzinkę. Po wyjęciu ciasta z lodówki,wyłożyć na
wysmarowana wcześniej tłuszczem foremkę.
Jabłka obrać i pokroić w plastry ( nie muszą być cieniutkie,nawet lepiej jak będą nieco grubsze). Tak pokrojone wyłożyć na ciasto,żeby był czubek bo podczas pieczenia jabłka trochę opadną.
Budyń zrobić wg przepisu na opakowaniu. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 st. z termoobiegiem lub na 180 bez.Piec 60-70 min.
Na koniec można posypać cukrem pudrem.
Jabłka obrać i pokroić w plastry ( nie muszą być cieniutkie,nawet lepiej jak będą nieco grubsze). Tak pokrojone wyłożyć na ciasto,żeby był czubek bo podczas pieczenia jabłka trochę opadną.
Budyń zrobić wg przepisu na opakowaniu. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 st. z termoobiegiem lub na 180 bez.Piec 60-70 min.
Na koniec można posypać cukrem pudrem.
apetycznie wyglada. bede musiala prztestowac przepis :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńprzepyszna tarta, znikneła w ciągu 10 minut!!!
OdpowiedzUsuńA ja pod jablka dalam mase krowkowa... budyn sie nie zmiescil;) do ciasta dodalam przy wyrabianiu skorke z calej cytryny, starta, i wycianelam jeszcze z niej sok, zeby nabrala charakteru:)))
OdpowiedzUsuń