Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 15 dag cukru
- 12,5 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- posiekane migdały
- gruby cukier np. brązowy (dałam zwykły biały bo nie miałam brązowego
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszystą masę, do masy dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o śr. 24 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto posypujemy migdałami i cukrem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 35 minut. Studzimy.
Składniki na krem:
- 0,5 l mleka
- 1 budyń waniliowy (dałam śmietankowy bo nie miałam innego)
- 300 g masła (dałam 100 g bo nie lubię kremów z dużą ilością masła)
- 200 g cukru pudru (dałam 120 g bo inaczej wg mnie krem był za słodki)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
Masło miksujemy aż zbieleje dodajemy cukier, mieszamy, dodajemy budyń i ucieramy aż składniki się połączą. Gotowym kremem przekładamy ciasto, odstawiamy aż dobrze stężeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz