Uważam, że szarlotka to najlepsze ciasto na uczczenie ważnego wydarzenia. Rozpoczęcie Nowego Roku uważam właśnie za idealną ku temu okazję. Dostałam pod choinkę wspaniałą książkę z przepisami na domowe wypieki i na jednym z zamieszczonych w niej przepisów opierałam przepis na moje ciasto.
Składniki na biszkoptowy spód:
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wolno mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Pieczemy około 45 minut w 180'C. Upieczony biszkopt studzimy.
Składniki na masę jabłkową:
- 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie cytrynowej galaretki
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na małym ogniu 10-15 minut, podlewając odrobiną wody jeśli nie puszczą zbyt dużo soku. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy, cynamon a gdy jabłka będą gotowe, zdejmujemy z ognia i wsypujemy cytrynową galaretkę,intensywnie mieszając.
Masę jabłkową wykładamy na wystudzony biszkopt i odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki na bitą śmietanę:
- 1 i 1/2 szklanki schłodzonej śmietany 30%
- 1 opakowanie śmietan-fix
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 3 łyżki cukru pudru
- gorzkie kakao do dekoracji
Śmietanę ubijamy do spienienia. Następnie wsypujemy śmietan-fix, cukier z wanilią, cukier puder i ubijamy do uzyskania kremowej konsystencji. Wystudzoną szarlotkę smarujemy ubitą śmietaną i posypujemy gorzkim kakao.
Smacznego!
O tak, Nowy Rok to swietna okazja na szarlotkę :) Uwielbiam to ciacho!
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Dziękuję :) Ja także życzę wspaniałości w Nowym Roku!
Usuń