Uwielbiam cukinie. Mogłabym ją jeść na śniadanie, obiad i kolację. Dziś przedstawiam to warzywo w wersji obiadowej.
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 duża pierś z kurczaka
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- makaron penne
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
- 4-5 łyżek śmietany 18%
- olej do smażenia
Cebulę i czosnek smażymy do zarumienienia. W tym czasie myjemy i kroimy w kostkę pierś kurczaka i posypujemy ją solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotujemy także makaron. Do zarumienionej cebuli i czosnku dodajemy kurczaka i smażymy pod przykryciem ok. 10 min aby kurczak także się podsmażył. Następnie dodajemy pokrojoną wg uznania cukinię (ja kroiłam w krótkie paseczki) i znów dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Gotową potrawę zabielamy śmietaną i mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz