Witam po długiej nieobecności :) Przez ostatnie miesiące nie miałam na nic czasu, zwłaszcza na eksperymenty kulinarne. Na powitanie przedstawiam przepyszne placuszki z bananami, które usmażyłam dziś mojemu Bobasowi na podwieczorek.
Przepis pochodzi z książki "Pyszne 25" autorstwa Anny Starmach. Mojego idola od kilku miesięcy.
Jestem fanką jej programu a teraz także sprezentowanej mi książki.
Składniki: (dla 4 osób)
- 300 g mąki
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 50 g brązowego cukru
- 3 banany
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- olej do smażenia
Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
W misce mikserem mieszamy mąkę, mleko, jajka, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia na gładką masę. Banany obieram ze skórki, miażdżymy widelcem i dodajemy do masy. Czekoladę kroimy na małe kawałeczki. W garnuszku gotujemy śmietankę, dodajemy czekoladę, podgrzewamy chwilę tak aby składniki się połączyły ale nie przypaliły. Z gotowej masy, na odrobinie oleju, smażymy placuszki. Gotowe polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz