Składniki:
- 1 puszka gotowego maku
- 8-9 szt herbatniki szkolne
- 100 g masła
- 4 jaja
- 4 łyżki miodu
- 4 kieliszki rum (jest w przepisie ale ja nie dałam by mógł je jeść także mój synek)
Masło i miód roztopić. Dodać mak i mieszając dodawać stopniowo po całym jajku i rum. Pod garnek podłożć płytke i mase prażyć ok 10 minut co jakiś czas mieszając. Blaszke wyłożyć folią spożywczą zostawiając troche więcej po bokach, następnie przekładać warstwy herbatników na przemian: warstwa herbatników, gorący mak i znów herbatniki itd dla wyczerpania składników pamiętając by na końcu były herbatniki. Następnie nałożyć folię na wierzch i blaszke obciążyć na 2 godziny. Wierzch można polać czekoladą.
Oryginalny przepis: Herbatniki z makiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz