Ciasteczka nadają się dla dzieci powyżej 1 r.ż.
Składniki:
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 1 torebka suszonych drożdży
- 5 dag cukru
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 10 dag masła
- 2 jajka
Dekoracja:
- 1 jajko
- pestki dyni
- 5 dag obranych migdałów lub płatków migdałowych
- cukier trzcinowy
Wymieszaj mąkę z drożdżami, zagnieć z resztą składników. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Rozwałkuj do grubości 1,5 cm. Powycinaj ciastka w kształcie serc, gwiazdek, ludzików albo kogutków, posmaruj je roztrzepanym jajkiem, udekoruj migdałami, pestkami lub cukrem trzcinowym. Piecz na złoty kolor około 15-20 minut w temp. 175°C
Następnym razem ciasteczka poleję czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz