Składniki:
makaron spaghetti
1 puszka pomidorów
500g mięsa mielonego z łopatki
cebula,
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
bazylia i oregano
koncentrat pomidorowy
pieprz, sól
mąka domowa do zagęszczenia sosu
1 puszka pomidorów
500g mięsa mielonego z łopatki
cebula,
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
bazylia i oregano
koncentrat pomidorowy
pieprz, sól
mąka domowa do zagęszczenia sosu
Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy i po chwili wrzucamy pokrojoną cebulę i 3 ząbki czosnku, odrobinę solimy. Na gorącą patelnie po chwili, wrzucamy mięso mielone, sypiemy bazylię i oregano oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy mięso i czekamy jak się ładnie podsmaży. Potem mięso wkładamy do garnka a na patelni podsmażamy pomidory z puszki. Mieszamy je w miarę potrzeby aby się nie przypaliły. Kiedy już pomidory będą gotowe dodajemy je do mięsa i możemy wlać szklankę wody(lub 2) i wstawiamy to wszystko w garnku na ogień, mieszając.Wedle uznania dodajemy koncentrat pomidorowy. Po dodaniu wszystkich składników, stawiamy na małym ogniu pod przykryciem na 10 minut. Zagęszczamy sos, dodajemy wtedy troszkę mąki. Makaron gotujemy all dente w wodzie z odrobiną oliwy z oliwek i solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz