Składniki na ciasto:
- 450 g mąki przennej
- 100 ml ciepłego mleka
- 100 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Resztę mąki przesiewamy, dodajemy pozostały cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz zaczyn. Następnie wyrabiamy ciasto aby było miękkie i elastyczne.
Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i znowu odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość, tak ok. 45 minut. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy i dzielimy na trzy części, z których robimy 3 wałeczki, zaplatamy je w warkocz. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Składniki na kruszonkę:
- 60 g mąki przennej
- 30 g masła lub margaryny
- 30 g cukru
Wyrośniętą chałkę smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sporą ilością kruszonki.
Pieczemy ok. 30 minut w 180'C.
Smarujemy miodem, konfiturą, czekoladą a nawet jemy samą tylko z ciepłym mlekiem.
Smacznego!
Ciepła i świeża chałka + ciepłe mleczko i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuń