niedziela, 5 stycznia 2014

Ciasto bananowe

Banany pozostałe po Sylwestrze aż prosiły by je do czegoś wykorzystać. Tak powstało idealne ciasto na niedzielny podwieczorek. Wykonanie i pieczenie nie zajmuje więcej niż 1 godzina.



Składniki:
  • 4 dojrzałe banany
  • 2 szklanki mąki pszennej (np. luksusowej)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 garście bakali (np. orzechy, rodzynki, żurawina)
Banany obieramy, kroimy i wrzucamy do blendera. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Miksujemy wszystko na gładką masę.

Do bananowej mieszanki dodajemy pozostałe składniki, 6 łyżek wody i wszystko dokładnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C.

Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Swoim pysznym ciastem przypomniałaś mi jak dawno nie jadłam wypieków z bananami, a przecież tak je lubię! Muszę się koniecznie zaopatrzyć w te owoce! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także uwielbiam banany a połączenie banan i czekolada to dla mnie nieziemski rarytas :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...