wtorek, 1 stycznia 2013

Faworki - chrusty (przepis 1)

Faworki to chyba przysmak każdego. Pamiętam jak na każdy Sylwester robiła je moja babcia gdy u niej spędzałam ten dzień. Na tegoroczny postanowiłam zrobić je sama.



Składniki: (na ok. 50 sztuk):
1 szkl. mąki tortowej
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
1 łyżka octu spirytusowego (lub spirytusu)
szczypta soli
1 litr oleju
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Przez ok 15 min. bić je wałkiem do grubości ok. 1 cm, złożyć je na 3 razy i dalej ubijać. Następnie włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować, pokroić na paski 8 cm dłuższy bok, 3 cm krótszy bok. W garnuszku podgrzać olej, kiedy wrzucony na próbę faworek zacznie momentalnie "bąbelkować" wrzucamy pozostałe tak by się nie dotykały. Faworki są gotowe w ok. 1 min dlatego nie należy odchodzić od garnka podczas smażenia. Gotowe posypać grubą warstwą cukru pudru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...