niedziela, 1 grudnia 2013

Biszkopt

Najlepszy przepis na biszkopt z jakim się spotkałam. Piekę go od kilku lat jako podstawę do wszystkich tortów, ciast z owocami czy galaretką. Zawsze pięknie wyrasta i jest delikatny jak puszek.



Składniki:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka wody
Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito.

Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy aż zrobi się kremowa konsystencja.

Dodajemy po jednym żółtku oraz wodę i ocet. Ubijamy jeszcze minutę lub dwie aby wszystko dobrze się połączyło.

Następnie porcjami po 1 łyżce wrzucamy mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy powoli drewnianą łyżką tak aby ciasto nie straciło puszystości.

Pieczemy 25 minut w 180'C.

Gdy ciasto lekko przestygnie zdejmujemy boki tortownicy a następnie spód i dajemy mu wystygnąć kładąc do na papierze do pieczenia lub na siateczce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...