czwartek, 20 grudnia 2012

Ciasto makowe

Przedstawiam kolejny, świąteczny wypiek na tegoroczne Boże Narodzenie. Dzisiaj bohaterem dnia jest ciasto makowe. Przepis znalazłam w jednej z gazet, jako reklama margaryny "Kasi".



Składniki:
250 g margaryny Kasi (dodałam inną)
300 g cukru
6 jajek
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 czubate łyżki gotowej masy makowej
2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie) - ja nie dodałam ze względu na synka

cukier puder do posypania
bułka tarta do posypania tortownicy
 Dno tortownicy o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegi natłuszczamy i oprószamy bułka tartą. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Wrzucamy masę makową, mieszamy drewnianą łyżką, na końcu dodajemy ubite białka, łączymy składniki i przekładamy do tortownicy.
Pieczemy przez ok godzinę w temp. 180 stopni. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Wystudzone oprószamy cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...