Składniki:
- 200 g margaryny
- 5 jajek
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g suszonych daktyli
- garść suszonej żurawiny
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
Do masy dodajemy przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Daktyle kroimy na drobniejsze kawałki i łyżką mieszamy z ciastem. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy ( ja mam sylikonową, wtedy nie potrzeba niczym obsypywać). Pieczemy około 50 minut w 180'C. Dekorujemy według uznania. U mnie polewa z białej czekolady.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz