Czekoladowy biszkopt, który nadaj się do tortów, ciast z białym kremem, jako podkład do wz-tki. Nie jest tak puszysty i delikatny jak biały biszkopt ale jest przepysznie słodki. Polecam!
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 125 g cukru
- 50 g gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Następnie do żółtek dodajemy stopniowo białka na przemian z mąką pomieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Polecam delikatnie mieszać drewnianą łyżką aby biała nie opadły.
Pieczemy 20 minut w 180'C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz