poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Makaron rurki z cukinią i kurczakiem

Uwielbiam cukinie. Mogłabym ją jeść na śniadanie, obiad i kolację. Dziś przedstawiam to warzywo w wersji obiadowej.



Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron penne
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 4-5 łyżek śmietany 18%
  • olej do smażenia
Cebulę i czosnek smażymy do zarumienienia. W tym czasie myjemy i  kroimy w kostkę pierś kurczaka i posypujemy ją solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotujemy także makaron. Do zarumienionej cebuli i czosnku dodajemy kurczaka i smażymy pod przykryciem ok. 10 min aby kurczak także się podsmażył. Następnie dodajemy pokrojoną wg uznania cukinię (ja kroiłam w krótkie paseczki) i znów dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Gotową potrawę zabielamy śmietaną i mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...