środa, 27 listopada 2013

Chałka z kruszonką

 Nie ma nic smaczniejszego niż świeża chałka z domową konfiturą. Zjedliśmy z Maciejkiem większą jej część na samo śniadanie. Jest prościutka do zrobienia, polecam ją każdemu smakoszowi drożdżowych wypieków. Dodatkowo to bardzo zdrowy smakołyk dla dzieci, którym większość maluchów będzie się nim zajadała. Potwierdziłam to naukowo na moim trzylatku.







Składniki na ciasto:
  • 450 g mąki przennej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
 Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem w miseczce z 2 łyżkami mąki i łyżeczką cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut aby zaczęły pracować. Pamiętamy aby przykryć je ściereczką.

 Resztę mąki przesiewamy, dodajemy pozostały cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz zaczyn. Następnie wyrabiamy ciasto aby było miękkie i elastyczne.

Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i znowu odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość, tak ok. 45 minut. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy i dzielimy na trzy części, z których robimy 3 wałeczki, zaplatamy je w warkocz. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. 



Składniki na kruszonkę:
  • 60 g mąki przennej
  • 30 g masła lub margaryny
  • 30 g cukru
Kiedy nasza chałka rośnie możemy wziąć się za kruszonkę. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy grudki, ruchem jakbyśmy zacierali ręce gdy jest nam zimno.

Wyrośniętą chałkę smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sporą ilością kruszonki.

Pieczemy ok. 30 minut w 180'C.

Smarujemy miodem, konfiturą, czekoladą a nawet jemy samą tylko z ciepłym mlekiem.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Ciepła i świeża chałka + ciepłe mleczko i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...