piątek, 29 listopada 2013

Babka serowa z kawałkami czekolady

Wczoraj na Durszlak.pl znalazłam przepis na smakowitą babkę na blogu Arabeski, ciasto, które tam zaprezentowała wygląda nieziemsko. W lodówce zalegał biały ser, któremu kończyła się data ważności. Dodatkowo poszukuję pomysłów na ciasta, które upiekę na tegoroczne Boże Narodzenie, dlatego razem z Maciejkiem wzięliśmy się za nie jak najszybciej. Odrobinkę zmieniłam składniki i czas pieczenia ale i tak wyszła przepyszna.



Składniki:
  • 2 jajka
  • 350 g mąki tortowej
  • kostka twarogu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • cukier waniliowy
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • tabliczka mlecznej czekolady
Margarynę rozpuścić i odstawić na bok, żeby przestygła.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę. Twaróg zmielić, zmiksować ze śmietaną i połączyć z masą jajeczną.  Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę. Na koniec ciasto wymieszać z posiekaną czekoladą i olejkiem rumowym. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy babkowej z kominkiem. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 st.C (lub z termoobiegiem w 160 st.C).
- See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/11/babka-serowa-z-czekolada.html#sthash.SUCnWnMy.dpuf
Margarynę rozpuścić i odstawić na bok, żeby przestygła.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę. Twaróg zmielić, zmiksować ze śmietaną i połączyć z masą jajeczną.  Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę. Na koniec ciasto wymieszać z posiekaną czekoladą i olejkiem rumowym. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy babkowej z kominkiem. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 st.C (lub z termoobiegiem w 160 st.C).
- See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/11/babka-serowa-z-czekolada.html#sthash.SUCnWnMy.dpuf
Margarynę rozpuścić i odstawić na bok, żeby przestygła.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę. Twaróg zmielić, zmiksować ze śmietaną i połączyć z masą jajeczną.  Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę. Na koniec ciasto wymieszać z posiekaną czekoladą i olejkiem rumowym. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy babkowej z kominkiem. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 st.C (lub z termoobiegiem w 160 st.C).
- See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/11/babka-serowa-z-czekolada.html#sthash.SUCnWnMy.dpuf
Margarynę rozpuścić i odstawić na bok, żeby przestygła.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę. Twaróg zmielić, zmiksować ze śmietaną i połączyć z masą jajeczną.  Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę. Na koniec ciasto wymieszać z posiekaną czekoladą i olejkiem rumowym. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy babkowej z kominkiem. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 st.C (lub z termoobiegiem w 160 st.C).
- See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/11/babka-serowa-z-czekolada.html#sthash.SUCnWnMy.dpuf
 Margarynę rozpuścić i wystudzić.

Do miski wbijamy jajka i ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

W drugiej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do trzeciej miski mielimy twaróg i miksujemy ze śmietaną a później dodajemy do niego masę jajeczną.

Następnie do masy dodajemy na przemian po trochę  przesianej mąki z proszkiem i rozpuszczoną margarynę. Do dobrze wymieszanego ciasta dodajemy pokruszoną czekoladę i aromat waniliowy.

Wszystko przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy na babkę z kominem. I pieczemy w 180'C około 60 minut.

Smacznego!
Margarynę rozpuścić i odstawić na bok, żeby przestygła.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę. Twaróg zmielić, zmiksować ze śmietaną i połączyć z masą jajeczną.  Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę. Na koniec ciasto wymieszać z posiekaną czekoladą i olejkiem rumowym. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy babkowej z kominkiem. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 st.C (lub z termoobiegiem w 160 st.C).
- See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/11/babka-serowa-z-czekolada.html#sthash.SUCnWnMy.dpuf


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...