wtorek, 19 marca 2013

Babka marmurkowa

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez piaskowej babki. Najbardziej smakuje mi taka, cała oblana mleczną czekoladą. Oto jeden z najsmaczniejszych przepisów na ten wypiek ale oblany wyśmienitym lukrem.



Składniki :

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Jajka ucieramy z cukrem, nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Do masy wlewamy rozpuszczoną margarynę i dalej miksujemy do połączenia się składników. Następnie odlewamy ok. 1/2 porcji masy i dodajemy do jednej z części kakao i miksujemy do uzyskania czekoladowego koloru.

Formę do babki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wlewamy trochę jasnego ciasta, następnie całe ciemne i przykrywamy pozostałym jasnym.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  przez ok. 50 minut.

 

1 komentarz:

  1. U mnie też obowiązkowo musi być babka piaskowa..zapraszam do akcji Babki i babeczki..

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...