wtorek, 19 marca 2013

Blok czekoladowy

Jeden ze smaków dzieciństwa chyba każdego z nas. Zwłaszcza starszego pokolenia wychowanego nie na mleku modyfikowanym a na zwykłym mleku w proszku.



Składniki:
  • 250 g margaryny
  • 500 g mleka w proszku
  • 125 ml. wody
  • 4 łyżki kakao
  • 200 g cukru
  • 3 paczki herbatników 
Do rondelka wlewamy wodę, wkładamy margarynę, wsypujemy cukier i roztapiamy. Studzimy. Do masy dodajemy mleko w proszku pomieszane z kakao. Mieszamy dokładnie aby nie było grudek, wsypujemy pokruszone herbatniki. Masę wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. (minimum 5 godzin).


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...