niedziela, 1 grudnia 2013

Biszkopt czekoladowy

Czekoladowy biszkopt, który nadaj się do tortów, ciast z białym kremem, jako podkład do wz-tki. Nie jest tak puszysty i delikatny jak biały biszkopt ale jest przepysznie słodki. Polecam!



Składniki:
  • 100 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 125 g cukru
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Następnie do żółtek dodajemy stopniowo białka na przemian z mąką pomieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Polecam delikatnie mieszać drewnianą łyżką aby biała nie opadły.

Pieczemy 20 minut w 180'C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...