Składniki:
400 g mąki żytniej
100 g mąki pszennej
80 g ziaren słonecznika
40 g świeżych drożdży
300 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
100 g mąki pszennej
80 g ziaren słonecznika
40 g świeżych drożdży
300 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
Drożdże i łyżkę mąki pszennej rozprowadzamy w połowie letniej wody.
Zaczyn odstawiamy na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Obie mąki mieszamy w
misce, dodajemy sól i przekładamy zaczyn. Wyrabiamy na gładkie i
elastyczne ciasto, pod koniec dodając ziarna słonecznika. Wyrobione
ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy z niego
bochenek chleba i przekładamy na natłuszczoną blachę. W zależności pd
wyboru - możemy chleb lekko namoczyć wilgotną ręką i posypać mąką, a
następnie naciąć ostrym nożem po skosie (jak na zdjęciach) lub możemy
posmarować mlekiem i posypać z wierzchu ziarnami słonecznika. Blaszkę z
chlebem ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 190 st. przez mniej więcej 50 minut.
Źródło: http://www.bistromama.pl/2013/01/chleb-pszenno-zytni-ze-sonecznikiem.html
Czy w chclebie powinno być żeczywiście aż 400 g maki żytniej a nie pszennej.ponieważ wiele razy robiłam tak chleb a on nie wychodził ?
OdpowiedzUsuńChlebek w smaku wyszedł bardzo dobry, tylko skórkę miał dość twardą. Może to właśnie wina proporcji mąki. Dopiero uczę się wypiekać chleb, więc niestety nie umiem odpowiedzieć na pytanie.
OdpowiedzUsuń