Składniki:
240 ml mleka,
120 ml ciepłej wody,
55 g masła,
jajko,
3,5 szkl. mąki pszennej (+ zapas),
op. suchych drożdży,
1 łyżeczka soli
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, zostawić na kilka minut. Podgrzać mleko, rozpuścić masło, lekko wystudzić. Do miski wsypać mąkę, wlać mleko i masło, wbić jajko, sól i rozpuszczone
drożdże. Wyrabiać kilka minut - powinno odchodzić od ręki, nie może być
zbyt lejące i kleiste (w razie potrzeby podsypać mąką).
Podzielić na około 12 części, formować kuleczki i układać na blasze (wyłożonej pergaminem lub wysypanej mąką). Odstawić na pół godz., w ciepłe miejsce do podrośnięcia.Można posypać ziarnami.
Piec około 10-12 min. w temp. 200 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz