Oto jeden z przepisów na ciasto, puszyste i bardzo grube.
Składniki: (na całą dużą blaszkę blaszkę)
25 g świeżych drożdży
1,5 szklanki ciepłej wody
3,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
1,5 szklanki ciepłej wody
3,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
Z drożdży zrobić rozczyn.
Składniki:
25 g drożdży
1 i 1/4 łyżeczki cukru
2 i 1,2 czubatej łyżeczki mąki
ciepłe (nie gorące) mleko
Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i rozcieramy, następnie dodajemy mąkę, mleko i mieszamy. Następnie naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 10-20 minutach rozczyn jest wyrośnięty.
Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże,
oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w
naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości
(około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Blaszkę zrosić oliwą z oliwek i rozłożyć ciasto.
Składniki: (na sos pomidorowy)
słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
2 łyżki ziół prowansalskich
pół łyżeczki czosnku granulowanego
sól
pieprz
Włożyć wszystko do miseczki i rozmieszać.
Na spód wyłożyć sos pomidorowy, nasze ulubione dodatki, piec około 15 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (230ºC). Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.
Bardzo dobre
OdpowiedzUsuń