Składniki:
1 kg kapusty kiszonej z marchewką
6 łyżek kaszy jęczmiennej Mazurskiej
4 duże cebule
2 ziarnka ziela angielskiego
1listek laurowy
sól i pieprz
cukier do smaku
2 łyżki oleju
1/3 szkl. oleju lnianego
garść grzybów (najlepiej prawdziwków)
4 suszone śliwki (typowo wigilijne)
Kapustę wypłukać, odcisnąć i obgotować przez 15 min. w garnku dolewając wody gdy wyparuje. W drugim garnku na 2 łyżkach oleju zeszklić cebule. Dolać 2 szkl. wody i włożyć przesmażoną kapustę. Dodać pokruszone grzyby, przyprawy, surową kaszę i wszystko polać olejem lnianym. Gotować to wszystko na małym ogniu, często mieszając (kasza bardzo szybko się przypala) ok 1,5 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz