Składniki:
1 filiżanka wody ok 20 stopni
1 i 1/4 łyżeczki soli
4 łyżeczki oleju roślinnego lub masła
2 i 1/4 filiżanki mocnej mąki przennej
3/4 filiżanki. mąki żytniej
2 i 1/2 łyżki cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 i 1/2 nasion kminku (ja dałam zmielony)
2 łyżeczki suszonych drożdży
Wszystko wsypać do miski w kolejności podanej w przepisie. Ważne aby drożdże nie spotkały się z wodą i solą przed wymieszaniem bo zaczną za szybko rosnąć. Następnie mieszamy wszystko i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wkładamy je do formy i pieczemy.
Czas pieczenia bochenka o wadze 1 kg trwa ok. 40 minut. Temperaturę
można obniżać w trakcie pieczenia co ok. 10 minut, zaczynąjąc od 250 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz