Składniki na ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. gorącej wody
- 1 jajko
- niecała łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju
Składniki na farsz:
- 1kg ugotowanych i przestudzonych ziemniaków
- kostka białego sera
- 1 duża cebula
- sól i pieprz
Pierogi możemy lepić na 2 sposoby:
1) Rolujemy i kroimy ciasto tak jak na kopytka (leniwe). Każdy z powstałych cząstek rozwałkowujemy na placuszek, na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy pierożka.
2) Rozwałkowujemy ciasto na duży placek, wykrajamy kółka szklanką lub specjalnym przyrządem do pierogów, nakładamy na każdy placek farsz i kleimy.
Składniki na okraskę:
- 10 dkg wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- olej
pyszne!
OdpowiedzUsuńwspaniale wyglądają!
OdpowiedzUsuń