Składniki:
500 g mąki
100 g masła
80 g cukru
5 żółtek
50 g drożdży
1 szkl mleka
szczypta soli
600 g smalcu i 400 oleju
3 łyżeczki spirytusu lub octu spirytusowego
3 łyżeczki spirytusu lub octu spirytusowego
Do letniego mleka dodajemy cały cukier i drożdże. Mieszamy.
Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli, wlewamy mleko z cukrem i drożdżami (nie trzeba robić żadnego rozczynu), dodajemy żółtka.
Wyrabiamy ręką, dobrze wybijając, dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło i spirytus Wybijamy dalej.
Ciasto powinno być dosyć luźne, więc nie należy dosypywać mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia ok. 1 godz. Nakładamy łyżką na dłoń równe porcje (ok. 50g porcje), rozpłaszczamy na placuszek grubości ok 1cm, nakładamy po 1 łyżeczce nadzienia, zalepiamy i zalepionym do dołu rzucamy mocno o stolnicę.
Zostawiamy do wyrośnięcia ok 30 min.
Tłuszcz rozgrzewamy, sprawdzamy, czy odrobina ciasta natychmiast wypływa.
Wkładamy pączki wyrośniętym w dół, później odwracamy.
Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli, wlewamy mleko z cukrem i drożdżami (nie trzeba robić żadnego rozczynu), dodajemy żółtka.
Wyrabiamy ręką, dobrze wybijając, dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło i spirytus Wybijamy dalej.
Ciasto powinno być dosyć luźne, więc nie należy dosypywać mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia ok. 1 godz. Nakładamy łyżką na dłoń równe porcje (ok. 50g porcje), rozpłaszczamy na placuszek grubości ok 1cm, nakładamy po 1 łyżeczce nadzienia, zalepiamy i zalepionym do dołu rzucamy mocno o stolnicę.
Zostawiamy do wyrośnięcia ok 30 min.
Tłuszcz rozgrzewamy, sprawdzamy, czy odrobina ciasta natychmiast wypływa.
Wkładamy pączki wyrośniętym w dół, później odwracamy.
Gotowe oblewamy lukrem lub obsypujemy cukrem pudrem.
Źródło (trochę zmodyfikowane): http://kotlet.tv/forum/wasze-przepisy/moje-ukochane-paczki-latwe-i-pyszne/
Pięknie wyglądają..
OdpowiedzUsuń