Składniki na ciasto:
- 150 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3 duże jajka
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 175 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, kakao, sodę - wymieszać i przesiać. Odstawić.
W małym garnuszku podgrzać mleko z masłem, do rozpuszczenia masła. Dodać ekstrakt w wanilii, wymieszać.
W misie miksera umieścić jajka (całe) z cukrem i miksować (przystawką
do ubijania białek), aż masa będzie bardzo puszysta, lekka i jasna,
przez kilka minut. Po ubiciu wlewać gorące jeszcze mleko, zmiksować.
Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto podzielić na 2 części. Formę w kształcie serca 22,8 x 21,4 x 2,8 cm - wyłożyć
papierem do pieczenia. Wyłożyć do niego pierwszą część masy. Piec w
temperaturze 170ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć, ostudzić. Tak samo postąpić z drugą połową masy.
Masa śmietanowo - malinowa:
- 125 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 125 g malin (można użyć malin mrożonych, wcześniej je rozmrozić na bibułce)
Śmietanę kremówkę ubić. Dodać maliny, wymieszać przy pomocy widelca, część miażdżąc, by krem miał kolor różowy.
Czekoladowe ganache:
- 150 ml śmietany kremówki 36%
- 150 g gorzkiej czekolady (70% kakao), połamanej na drobne kawałki
- 1 łyżka płynnego miodu
W małym garnuszku umieścić wszystkie składniki i podgrzewać, mieszając,
na niedużej mocy palnika, aż poszczególne składniki się połączą i
powstanie gładki sos czekoladowy. Lekko przestudzić.
Wykonanie
Każdy z blatów ciasta przekroić na pół, tak by z dwóch blatów powstały nam 4 plastry ciasta. Pierwszy plaster położyć na paterze. Na niego wyłożyć krem
śmietanowo - malinowy, wyrównać. Przykryć drugim plastrem, znowu krem, blat, krem i ostatni blat a całość oblać czekoladowym ganache. Udekorować.
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-walentynkowy-czekoladowo---malinowy-z-bita-smietana
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz