Składniki:
- 2 duże marchewki
- 1 korzeń marchewki
- 1/4 białej części pora
- 1/4 seler
- kilka ziemniaków
- 1 udko z indyka lub inne mięso
- 200 g boczku
- 1 kiełbasa śląska
- 300 g kapusty kiszonej
- przyprawy (u mnie liść laurowy majeranek, kminek pieprz ziołowy, sól morska jodowana, natka pietruszki i koper)
Przygotowanie:
Wypłukaną kapustę kroimy drobniej i wrzucamy do garnka z zimną wodą sporo nią pokrywając kapustę. Dodajemy kminek i liść laurowy i gotujemy trochę ponad 1 godzinę dolewając wodę gdy wyparuje. Pokrojone lub starte na tarce o grubych oczkach warzywa i mięso wrzucamy na wrzącą wodę, przyprawiamy. Gotujemy ok. 40 minut. W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę i smażymy do zarumienienia. Do ugotowanych warzyw i mięsa dodajemy ugotowaną kapustę i przesmażony boczek z kiełbasą. To wszystko gotujemy jeszcze ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz