środa, 19 grudnia 2012

Ciasteczka z makiem


 Smakowite, kruche ciasteczka z makiem znakomicie nadają na świąteczny stół. Łatwe i szybkie w przygotowaniu są także doskonałym atutem.



Składniki:
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła, zimnego
  • 50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią (lub cukru + nasionka z połowy laski wanilii)
  • 2 łyżki maku
  •  łyżka kwaśnej śmietany 
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i posiekać nożem, szybko zagnieść. Wyjąć kulę ciasta, włożyć do lodówki na 30 - 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, wycinać gwiazdki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 8 - 10 minut w temperaturze 170 stopni do lekko złotego koloru. Studzić na kratce.

Można przechowywać w zamkniętym pojemniku do 7 dni.


Oryginalny przepis: Kruche gwiazdki z makiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...