poniedziałek, 10 grudnia 2012

Leniwe pierogi

Ugotowałam ziemniaki, kupiłam biały ser, miałam wszystko potrzebne do zrobienia przepysznych ruskich pierogów, zabrakło jednak najważniejszego - czasu. Tak powstały mniej czasochłonne leniwe pierogi.



Ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 g białego sera
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, najlepsze będą ugotowane poprzedniego dnia. Przeciskamy przez praskę biały ser a następnie ziemniaki. Zawsze trzymam się takiej kolejności, ponieważ sera najczęściej mam mniej i dzięki takiej kolejności cały wyciska się z praski popychany przez ziemniaki.



Następnie w ziemniakach i serze robimy wgłębienie i wbijamy jajko. Całość zasypujemy szklanką mąki i zagniatamy. Dosypujemy mąkę tak, by ciasto nadawało się z łatwością do krojenia i nie kleiło się za bardzo do noża.




 Z ciasta formujemy rurki, które spłaszczamy lekko widelcem i kroimy na 3 cm kawałeczki.



Gotujemy we wrzątku, ok 3 min od wypłynięcia.

Bułka tarta na masełku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki masła
Masło roztapiamy na patelni. Do roztopionego dodajemy bułkę tartą. Polewamy tym leniwe pierogi i posypujemy cukrem lub cukrem pudrem.



SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...