wtorek, 11 grudnia 2012

Domowy rosół z kury

Rosół, nie ma chyba osoby, która nie zna tego wspaniale rozgrzewającego dnia. Nic tak nie polepsza samopoczucia w zimowe chłody, jak talerz gorącego rosołu. Mój Synek go uwielbia, jak wracamy ze spaceru jest to idealna potrawa przeciw przeziębieniu. Domyślam się, że każda gospodyni ma już swój sprawdzony przepis ale przedstawiam swój.





Składniki:
  • duża noga z kurczaka
  •  ok 1/2 łyżki soli morskiej
  •  1 cebula, nieobrana
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  •  kawałek pora
  • liść kapusty
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • szczypta czarnego pieprzu grubo zmielonego lub 3 całe ziarenka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • ugotowany makaron, polecam nitki
  • posiekana natka pietruszki

Kurczaka włożyć do zimnej wody i zagotować. Gdy woda zawrze, zmniejszyć ogień i gotować tak kurczaka przez ok 30 min. przy uchylonej pokrywce, pilnując by woda nie zaczęła się gotować, ma tylko mrugać. Podczas gotowania kurczaka, kroimy warzywa a cebulę w łupince przypiekamy na płytce (najlepiej ją spalić, da wtedy najładniejszy kolor rosołowi). Po półgodzinnym gotowaniu rosołu wrzucamy do niego warzywa i przyprawy i dalej na malutkim ogniu gotujemy ok 1,5 h.

Ugotowany rosół posypujemy świeżą lub mrożoną natką pietruszki.



Resztę niezjedzonego rosołu studzimy i trzymamy w lodówce, koniecznie bez warzyw bo przyspieszają kiśnięcie rosołu. Możemy także wlać jeszcze gorący do wyparzonego słoika i zagotować. Będziemy mieli bulion jako podstawę do innej zupy.

1 komentarz:

  1. Nie podano podstawowej rzeczy - ilości wody, którą wlewamy do garnka. Bez tego przepis nie ma sensu, bo udko kurczaka na gar wody nie wystarczy i rosół będzie niejadalny.
    W ogóle, doświadczenie podpowiada mi prostą zależność - im więcej mięsa, tym lepszy rosół.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...