wtorek, 4 grudnia 2012

Śniadaniowy mini bułeczki z miodem (przepis 1)




Idealne na śniadanie bułeczki 








Składniki: 
  • 285 g mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 75 g masła  
  • 1 jajko  
  • 2 łyżki miodu  
  • 70 ml mleka  
  • 1 łyżka cukru  
  • szczypta soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Do miski przesiać mąkę z proszkiem. Dodać cukier i szczyptę soli. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki. Rozgnieść na kruszonkę. Jajko, mleko i miód roztrzepać. Dodać do suchych składników z masłem. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 8 części i z każdej uformować małe bułeczki. Naciąć wierzch. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Bułeczki wyciągnąć i przestudzić. Zajadać same lub z masłem, nutellą czy dżemem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...