środa, 19 grudnia 2012

Piernik wylewany

W tym roku postanowiłam złamać tradycję i zrobić piernik z innego przepisu, niż ten coroczny. Mimo, że jest bardziej czasochłonny, wyszedł przepyszny.



Składniki:
  • 3 szkl. mąki
  • 1,2 kostki margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • słoiczek dżemu o dowolnym smaku (ja dałam wiśniowy, domowej roboty)
  • duże opakowanie przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 szkl. mleka
Margarynę, jajka i cukier utrzeć na gładką masę. Mąkę, przyprawę do pierników, sodę i kakao przesiać przez sito i wymieszać. Do utartej margaryny, jaj oraz cukru dodawać stopniowo sypkie składniki i, mieszając, dolewa mleko i wkładać dżem. Ciasto dobrze utrzeć i wylać na blachę. Piec w 170 st. ok godziny. Po upieczeniu, można polać czekoladą i udekorować orzechami i wiórkami kokosowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...