niedziela, 1 grudnia 2013

Tort "Milky Way"

Z racji, że mój synek kończył wczoraj, w Andrzejki, 3 latka a do tego uwielbia słodziutkie torty postanowiłam, że upiekę mu coś niezwykłego. Wykonanie zajmuje prawie 2 dni ale efekt jest wspaniały.Tort miał składać się z 2 rodzajów biszkoptów: czekoladowego i białego. Masa z batoników Milky Way z brzoskwiniami. Efekt wyszedł zniewalający.

Masę z batonikami radzę zrobić wieczorem, dzień wcześniej ponieważ musi ona postać trochę w lodówce. Podobnie polecam z biszkoptami aby zdążyły wystygnąć. Masy wystarczy bez problemu na wypełnienie 2 biszkoptów, jednego przedzielonego na 3 części a drugiego na 2, oba upieczone są w formie o średnicy 24 cm.



Składniki na biały biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka wody
Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito.

Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy aż zrobi się kremowa konsystencja.

Dodajemy po jednym żółtku oraz wodę i ocet. Ubijamy jeszcze minutę lub dwie aby wszystko dobrze się połączyło.

Następnie porcjami po 1 łyżce wrzucamy mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy powoli drewnianą łyżką tak aby ciasto nie straciło puszystości.

Pieczemy 25 minut w 180'C.

Gdy ciasto lekko przestygnie zdejmujemy boki tortownicy a następnie spód i dajemy mu wystygnąć kładąc do na papierze do pieczenia lub na siateczce.

Składniki na czekoladowy biszkopt: 
  • 100 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 125 g cukru
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Następnie do żółtek dodajemy stopniowo białka na przemian z mąką pomieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Polecam delikatnie mieszać drewnianą łyżką aby biała nie opadły.

Pieczemy 20 minut w 180'C

Masa z batoników Milky Way:
  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 8 batoników Milky Way
  • 3 łyżeczki żelatyny
Śmietaną przelewamy do garnka, wrzucamy drobno pokrojone batoniki i na maleńkim ogniu podgrzewamy do roztopienia. NIE MOŻE ZAWRZEĆ!
Kiedy batoniki nie będą już się roztapiać wszystko przelewamy przez sito i przecieramy nieroztopione drobinki milky way'a. Garnek przykrywamy folią, ale tak by w jednym miejscu była lekko uchylona by dostawało się powietrze i nie skraplało się woda. Przestudzony wstawiamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia naszą milky way'ową masę ubijamy długo aż powstanie krem, do niego wlewamy rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę i jeszcze chwilę mieszamy do wymieszania żelatyny. Wszystko wstawiamy jeszcze na 30 minut do lodówki aby krem się schłodził.

Składniki na poncz:
  • 1 duży kubek herbaty
  • 1 duża cytryna
Parzymy herbatę, gdy już się zaparzy wyjmujemy torebkę i wlewamy wyciśniętą cytrynę.

Składniki dekoracji:
  • 2 Milky Way'e
  • puszka krojonych brzoskwiń
  • płatkowe kwiatki (u mnie)  
Wykonanie tortu

Czekoladowy biszkopt przecinamy na 2 placki a biały biszkopt na 3 placki.  Pierwszy czekoladowy placek kładziemy na paterze, jego polewamy dokładnie ponczem, nakładamy krem. Następnie na krem kładziemy placek białego biszkoptu, poncz, krem, brzoskwinie. Kolejna warstwa: poncz, krem, itd. Na sam wierzch kładziemy czekoladowy biszkopt. Jego smarujemy sporą warstwą kremu i dekorujemy wg uznania. U mnie były brzoskwinie, płatkowe kwiatki i 2 pokruszone batoniki Milky Way.

Gotowy tort wkładamy na godzinę do lodówki.




Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...