poniedziałek, 28 stycznia 2013

Chlebek pszenno-żytni

Pieczenia chleba, ciąg dalszy. Tym razem bez ułatwień, chlebek wyrobiony własnoręcznie i upieczony w piekarniku. Wyszedł przepyszny, polecam gorąco. Tym razem bez dodatkowych składników ale kolejny bochenek planuję zrobić z pestkami dyni.


Składniki:
400 g mąki żytniej
100 g mąki pszennej
80 g ziaren słonecznika
40 g świeżych drożdży
300 ml letniej wody
1 łyżeczka soli

Drożdże i łyżkę mąki pszennej rozprowadzamy w połowie letniej wody. Zaczyn odstawiamy na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Obie mąki mieszamy w misce, dodajemy sól i przekładamy zaczyn. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, pod koniec dodając ziarna słonecznika. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy z niego bochenek chleba i przekładamy na natłuszczoną blachę. W zależności pd wyboru - możemy chleb lekko namoczyć wilgotną ręką i posypać mąką, a następnie naciąć ostrym nożem po skosie (jak na zdjęciach) lub możemy posmarować mlekiem i posypać z wierzchu ziarnami słonecznika. Blaszkę z chlebem ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez mniej więcej 50 minut. 


Źródło: http://www.bistromama.pl/2013/01/chleb-pszenno-zytni-ze-sonecznikiem.html

2 komentarze:

  1. Czy w chclebie powinno być żeczywiście aż 400 g maki żytniej a nie pszennej.ponieważ wiele razy robiłam tak chleb a on nie wychodził ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek w smaku wyszedł bardzo dobry, tylko skórkę miał dość twardą. Może to właśnie wina proporcji mąki. Dopiero uczę się wypiekać chleb, więc niestety nie umiem odpowiedzieć na pytanie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...