poniedziałek, 14 stycznia 2013

Pieczone nogi kurczaka z surówką z pora

Przedstawiam jedną z moich ulubionych propozycji na obiad. W moim domu rodzinnym, mama prawie co niedzielę piekła kurczaka na obiad. Jestem pewna, że ta potrawa będzie zawsze przypominała mi dzieciństwo.




Składniki: (na kurczaka)
2 udka kurczaka
sól
pieprz
czosnek granulowany
tymianek
oregano
słodka papryka
suszona natka pietruszki

Od udka kurczaka myjemy pod ciepłą, bieżącą wodą. Obsypujemy go z obu tron przyprawami i zostawiamy na ok. 1 godz. w lodówce. Po upływie tego czasu wkładamy do brytfanny lub kładziemy na blaszce i nakrywamy folią aluminiową, matową stroną do góry. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 min. po upływie tego czasu zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze po 20 min z każdej strony.



Składniki: (na ziemniaki purre)
ugotowane ziemniaki
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu

Do gorących jeszcze ziemniaków dodajemy jogurt i ziemniaki i praską do ziemniaków ubijamy. Na talerz nakładamy specjalną łyżką, taką jak do lodów tylko, że większą.

Składniki: (na surówkę z pora)
1 duży por
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól
pieprz

 Por kroimy drobno,, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i wstawiamy do lodówki aby się przegryzło :]




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...