wtorek, 29 stycznia 2013

Drożdżowe bułeczki z powidłami

Uwielbiam drożdżowe ciasta, nie dość, że są bardzo zdrowe, to do tego smakują wyśmienicie. Przedstawiam jeden z moich ulubionych, drożdżowych wypieków.


Składniki:
600g mąki pszennej
2 jajka
2 żółtka (białko pozostawić do smarowania wierzchu)
1/3 szkl oleju słonecznikowego
40g świeżych drożdży
  1/3 szkl cukru
  cukier z wanilinowy
 ok 1,5 szkl mleka

białko do smarowania wierzchu
powidła śliwkowe
brązowy cukier

Do miski miksera wsypujemu mąkę, w środku robimy dołek i wkruszamy drożdże. Zalewamy 1/3 szkl letniego mleka i mieszamy zagarniając trochę mąki.  Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.  Jajka i żółtka lekko ubijamy z cukrem. Wlewamy do miski z mąką, dodajemy cukier waniliowy i olej.  Włączamy mikser na niskie obrotach i partiami dolewamy letnie mleko - konsystencja ciasta powinna być niezbyt luźna.  Wyrabiamy przez 10 minut.  Miskę przykrywamy i czekamy ok 40 minut aż ciasto podwoi objętość.  Nabieramy po kawałku ciasta, rozpłaszczamy na omączonej stolnicy, nakładamy po łyżeczce powideł i zagarniając do góry boki - zlepiamy brzegi.  Układamy bułeczki na blasze. Zostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Po ok 30 minutach smarujemy bułeczki rozmąconym białkiem i posypujemy cukrem.  Włączamy piekarnik nastawiając temp 180stC.  Pieczemy ok 30 minut aż się zrumienią.




4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...