wtorek, 22 stycznia 2013

Ciasto na pizzę

Uwielbiam pizzę, właściwie cała moja rodzina ją uwielbia. Nawet mój dwuletni synek zajada się nią ze smakiem, kiedy zrobię ją sama i wiem co ma w składzie, mogę z czystym sercem pozwolić mu ją jeść.

Oto jeden z przepisów na ciasto, puszyste i bardzo grube.



Składniki: (na całą dużą blaszkę blaszkę)
25 g świeżych drożdży
1,5 szklanki ciepłej wody
3,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
Z drożdży zrobić rozczyn.
Składniki:
25 g drożdży
1 i 1/4 łyżeczki cukru
2 i 1,2 czubatej łyżeczki mąki
ciepłe (nie gorące) mleko 
Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i rozcieramy, następnie dodajemy mąkę, mleko i mieszamy. Następnie naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 10-20 minutach rozczyn jest wyrośnięty.

Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Blaszkę zrosić oliwą z oliwek i rozłożyć ciasto.


Składniki: (na sos pomidorowy)
słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
2 łyżki ziół prowansalskich
pół łyżeczki czosnku granulowanego
sól
pieprz

Włożyć wszystko do miseczki i rozmieszać.
Na spód wyłożyć sos pomidorowy, nasze ulubione dodatki, piec około 15 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (230ºC). Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...