czwartek, 21 lutego 2013

Domowa szarlotka

Dla mnie istnieje jeden idealny deser. Ciepła szarlotka z bitą śmietaną i waniliowymi lodami. Kupiłam kilka jabłek i tak powstała owa pychotka. Niestety bez lodów bo gardło całej naszej rodzince odmówiło posłuszeństwa.




Składniki na masę jabłkową:
  • 1 kg jabłek
  • przyprawy (cynamon, imbir i kardamon)
  • 1/2 paczki pomarańczowej lub cytrynowej galaretki
Jabłka obieramy ze skórki, wykrajamy gniazdka i kroimy na małe kawałki. Przesmażamy z cukrem. Po tym jak zrobi się z nich coś w rodzaju musu, dodajemy przyprawy (w uznania) i mieszamy.

Składniki na kruche ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • kostka margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
Wszystkie składniki szatkujemy nożem na stolnicy a następnie zagniatamy na gładko. Odkrajamy 1/4 ciasta, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika, pozostałą część do lodówki. Obie zostawiamy na ok. 2 godziny, jedna by zamarzła, druga by się ochłodziła. Po tym czasie część ciasta z lodówki, wałkujemy i układamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę. Następnie wylewamy na to jabłka i częścią z zamrażalnika, startą na tarce o grubych oczkach pokrywamy jabłka. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.


5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...