czwartek, 14 lutego 2013

Kapuśniaczek

Idealna zupka na chłodne dni, rozgrzewa i jest bardzo smaczna.



Składniki:
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń marchewki
  • 1/4 białej części pora
  • 1/4 seler
  • kilka ziemniaków
  • 1 udko z indyka lub inne mięso
  • 200 g boczku
  • 1 kiełbasa śląska
  • 300 g kapusty kiszonej
  • przyprawy (u mnie liść laurowy majeranek, kminek pieprz ziołowy, sól morska jodowana, natka pietruszki i koper)

Przygotowanie:
Wypłukaną kapustę kroimy drobniej i wrzucamy do garnka z zimną wodą sporo nią pokrywając kapustę. Dodajemy kminek i liść laurowy i gotujemy trochę ponad 1 godzinę dolewając wodę gdy wyparuje. Pokrojone lub starte na tarce o grubych oczkach warzywa i mięso wrzucamy na wrzącą wodę, przyprawiamy. Gotujemy ok. 40 minut. W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę i smażymy do zarumienienia. Do ugotowanych warzyw i mięsa dodajemy ugotowaną kapustę i przesmażony boczek z kiełbasą. To wszystko gotujemy jeszcze ok. 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...