czwartek, 21 lutego 2013

Domowe pierogi ruskie

Całą rodziną uwielbiamy pierogi ruskie. Tym razem proponuję je w formie bardziej kalorycznej,  okraszonych cebulką boczkiem.


Składniki na ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. gorącej wody
  • 1 jajko
  • niecała łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju
Wszystko zagniatamy do otrzymania sprężystego ciasta. Po odcięciu kawałków ciasta, pozostałe przykrywamy by nie wyschło.

Składniki na farsz:
  • 1kg ugotowanych i przestudzonych ziemniaków
  • kostka białego sera
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz
Ziemniaki i ser przepuszczamy przez maszynkę (praskę), cebulę kroimy w kostkę i smażymy tak, by się zeszkliła. Dodajemy ją do farszu, przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy.

Pierogi możemy lepić na 2 sposoby:
1) Rolujemy i kroimy ciasto tak jak na kopytka (leniwe). Każdy z powstałych cząstek rozwałkowujemy na placuszek, na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy pierożka.

2) Rozwałkowujemy ciasto na duży placek, wykrajamy kółka szklanką lub specjalnym przyrządem do pierogów, nakładamy na każdy placek farsz i kleimy.

Składniki na okraskę:
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • olej
Boczek i cebulkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy do zarumienienia.





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...