czwartek, 14 lutego 2013

Leczo

Mam jeden przepis na leczo, który stosuję od dawna. Robi je się bardzo szybko i łatwo.


Składniki:
  • 3 papryki czerwone
  • puszka pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 kiełbasy śląskie
  • przyprawy: papryka czerwona łagodna, pieprz ziołowy, sól, bazylia, czosnek granulowany
  • olej
  • ryż
Przygotowanie:
W garnku, najlepiej żeliwnym na małej ilości oleju smażymy do zarumienienia pokrojoną w piórka cebulę i poszatkowany drobno czosnek. Wyjmujemy je i na ich miejsce wrzucamy kiełbaskę, która lekko podsmażamy. Następnie wrzucamy wcześniej usmażoną cebulkę z czosnkiem i pokrojoną według uznania paprykę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu ok. 20 minut a następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy jeszcze ok. 20 min.

Podajemy z ryżem



2 komentarze:

  1. Uwielbiam leczo! Cudowna odmiana od dzisiejszych walentynkowych słodkości!
    Pyszności serwujesz!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...