poniedziałek, 18 lutego 2013

Racuchy drożdżowe

Nasze dzisiejsze śniadanko. Synek uwielbia te placuszki i zajada się nimi ze smakiem. Polecam, smażone na teflonowej lub ceramicznej patelni nie posiadają ani odrobiny tłuszczu  a dzięki zawartości drożdży są dodatkowo zdrowe.



Składniki (dla 2-3 osób):

  • 15g świeżych drożdży
  • 2,5 szkl. mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko 
  • ciepłego mleko
Przygotowanie:
W mleku rozrabiamy drożdże z łyżką mąki i cukru tak by powstała konsystencja śmietany. Odstawiamy na 15  minut, by ruszyły. Po tym czasie dodajemy pozostałą część mąki i mleka, jajko i cukier, wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 30 minut). Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki. 

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...