środa, 6 lutego 2013

Pyszne Pączki

Jutro Tłusty Czwartek. Nie wyobrażam sobie tego dnia bez pączków. W tym roku pierwszy raz upiekłam je sama i warto było.



Składniki:
500 g mąki
100 g masła
80 g cukru
5 żółtek
50 g drożdży
 1 szkl mleka
szczypta soli
600 g smalcu i 400 oleju
3 łyżeczki spirytusu lub octu spirytusowego

Do letniego mleka dodajemy cały cukier i drożdże. Mieszamy.
Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli, wlewamy mleko z cukrem i drożdżami (nie trzeba robić żadnego rozczynu), dodajemy żółtka.
Wyrabiamy ręką, dobrze wybijając, dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło i spirytus Wybijamy dalej.
Ciasto powinno być dosyć luźne, więc nie należy dosypywać mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia ok. 1 godz. Nakładamy łyżką na dłoń równe porcje (ok. 50g porcje), rozpłaszczamy na placuszek grubości ok 1cm, nakładamy po 1 łyżeczce nadzienia, zalepiamy i zalepionym do dołu rzucamy mocno o stolnicę.
Zostawiamy do wyrośnięcia ok 30 min.
Tłuszcz rozgrzewamy, sprawdzamy, czy odrobina ciasta natychmiast wypływa.
Wkładamy pączki wyrośniętym w dół, później odwracamy.

Gotowe oblewamy lukrem lub obsypujemy cukrem pudrem.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...